Pääkirjoitus: Kunnan isot tilaratkaisut vaikuttavat myös katukuvaan

Mäntyharjulaiset päättäjät pääsevät valtuustokautensa lopuksi jättämään kädenjälkeänsä asiaan, jolla on vaikutusta katukuvaan vuosikymmeniksi eteenpäin. Kunnassa pohditaan parhaillaan, minkälaista käyttöä kunnan

Lasse Laitinen

Mäntyharjulaiset päättäjät pääsevät valtuustokautensa lopuksi jättämään kädenjälkeänsä asiaan, jolla on vaikutusta katukuvaan vuosikymmeniksi eteenpäin. Kunnassa pohditaan parhaillaan, minkälaista käyttöä kunnan omistuksessa oleville rakennuksille kehitetään.

Lähtökohta on, että neliöitä vähennetään isolla kädellä. Tavoitteena se on järkevä, sillä seiniä ei yksinkertaisesti tarvita menneiden vuosikymmenten tapaan. Omaa kieltään tulevaisuuden tilatarpeesta kertovat tämän vuoden syntyvyysluvut: viime kuun loppuun mennessä Mäntyharjuun oli syntynyt 10 vauvaa.

Tilaratkaisuilla on iso merkitys myös keskustan yleisen tunnelman kannalta. Iso kysymys on erityisesti se, mihin suuntaan kunnan keskustaa lähdetään kehittämään. Päättäjät siunasivat hiljattain Kurkilahden alueen uuden asemakaavan, joka mahdollistaa Asemanlammen ympäristöön monenlaista rakentamista.

Yhtenä mahdollisuutena on, että keskusta lähtee tulevina vuosikymmeninä valumaan nykyiseltä paikaltaan hiljalleen kohti Asemanlammen seutua. Muutos ei olisi Mäntyharjulle ennennäkemätön, sillä kunnan keskusta on vaihtanut paikkaansa menneinä vuosina pariinkin otteeseen. Kirkonkylältä siirryttiin alakylälle vajaat 90 vuotta sitten ja sieltä nykyiselle paikalleen pikku hiljaa 60 vuotta sitten.

Asemanlammen kehittämiseksi on nähty erilaisia avauksia pitkin matkaa. Käytännön toimiin ei olla kuitenkaan vielä päästy. Toivoa sopii, että visioista toteutukseen päästäisiin jo kuluvan vuosikymmenen aikana.

Kommentoi