Kolumni: Mikä onkaan tärkeintä?

YK raportoi äskettäin, että tartuntataudit tulevat leviämään jatkossa aiempaa useammin, jollei mihinkään toimeen ryhdytä. – Mikäli jatkamme villieläinten hyväksikäyttöä ja

Henry Parta

YK raportoi äskettäin, että tartuntataudit tulevat leviämään jatkossa aiempaa useammin, jollei mihinkään toimeen ryhdytä.

– Mikäli jatkamme villieläinten hyväksikäyttöä ja ekosysteemien tuhoamista, voimme odottaa uusien tautien siirtymistä eläimistä ihmisiin tasaiseen tahtiin tulevina vuosina, sanoo YK:n ympäristöohjelman UNEPin osastopäällikkö Inger Andersen.

Koronanhan arvellaan lähteneen liikkeelle lepakoista, jotka tartuttivat sen sikoihin ja siitä taas ihmiseen. Ja tämä tapahtui Kiinassa, mistä on uutisoitui viime aikoina myös sikainfluenssasta ja jopa paiserutosta.

Voikin kysyä, että miksi juuri Kiinasta, eikä vaikkapa yhtä isosta naapurista Intiasta, missä hygieenisyys tuskin sen paremmalla tolalla on. Johtuisiko siitä, että intialaisten ravinto koostuu pääasiassa kasviksista, kun taas kiinalaiset ovat muun muassa suuria sianlihan ystäviä.

Kuten muutkin YK:n raportit, tämäkin haudataan vähin äänin. Jos toimenpiteisiin ryhdyttäisiin, niin nehän voisivat vahingoittaa sitä kaikkein pyhintä, talouskasvua.

Länsimaat Yhdysvallat ja Iso-Britannia etunenässä ovat metelöineet äänensä käheäksi Hong Kongin ihmisoikeustilanteesta, vaikka eihän heitä hongkongilaisten oikeudet kiinnosta hevon humppaa. Tässäkin kyse on yksinomaan rahasta ja vallasta talousmarkkinoilla.

Amerikkalaisten ja brittien kannattaisi olla enemmän huolissaan kiinalaisten eläintoreista ja ympäristöstä, missä näitä eksoottisia viruksia kasvaa ja kehittyy.

Suurempaa älämölöä kannattaisi pitää myös vaikkapa Brasilian suuntaan, missä Amazonin sademetsää laitetaan matalaksi tollon presidentin johdolla joka päivä hehtaarikaupalla. Juuri metsien tuhoaminen luo YK:n raportin mukaan lisää vaaraa tautien leviämiseen.

EU:ssa on kovasti patsasteltu kunnianhimoisilla ilmastotavoitteilla. Kymmenen vuoden päästä ajelemme kaikki sähköautoilla, jos vain varaa on. Kaasuautot on tönäisty sivuraiteelle, minkä takana lienee suurien eurooppalaisten autonvalmistajien lobbaus.

Tämäkin on vain yksi esimerkki siitä, että asioissa mennään vain ja ainoastaan talous edellä. Suomessakin on aivan käsittämätöntä, että Puumalan ja Sulkavan kaltaiset kunnat joutuvat erikseen ottamaan kantaa mahdollisesta kaivostoiminnan aloittamisesta Saimaan alueella. Sehän pitäisi olla itsestään selvää, ettei alueella kaivostoiminnalle ole mitään sijaa.

Mutta kaiketi se riittää, että kuolinvuoteella kiinalaisen viruksen kourissa on tilit ja lompakko täynnä.

 Kirjoittaja on Pitäjänuutisten toimittaja.

Kommentoi