Pääkirjoitus: Historian ikuistaminen on tärkeää

Mäntyharjun historia -kirjasarja on saatu komeasti päivitettyä kuluvalle vuosikymmenelle. Kolmannen osan valmistumista juhlistetaan lauantaina ja syystä. Kun kahdessa aiemmassa osassa

Henry Parta

Mäntyharjun historia -kirjasarja on saatu komeasti päivitettyä kuluvalle vuosikymmenelle. Kolmannen osan valmistumista juhlistetaan lauantaina ja syystä.

Kun kahdessa aiemmassa osassa tuotiin pitäjän menneisyys suurin piirtein kivikaudelta 1980-luvun taitteeseen, käsitellään kolmososassa vain neljää viimeisintä vuosikymmentä. Ajanjakso voi tuntua lyhyeltä historiikkiin, mutta maailma on tuona ajanjaksona muuttunut niin merkittävästi, että teos on paikkansa ansainnut.

Merkittäviä historiikkeja on lähiaikoina tullut muitakin. Pertunmaan historia saatiin taidokkaalla tavalla kansien väliin pari vuotta sitten ja Mäntyharjun Virkistyksen satavuotinen taival ilmestyi kirjana alkuvuodesta. Tekeillä on myös toisen urheiluseuran, Jäntevän historiikki seuran täyttäessä sata vuotta ensi vuonna.

Usealta kyläkunnalta Mäntyharjulla ja Pertunmaalla on julkaistu omia historiateoksia ja esimerkiksi Mäntyharjun kyläkoulujen värikkäät vaiheet painettiin kirjaksi 2012.

Historiikkien painattaminen kirjoiksi asti saattaa joistakin tuntua nykypäivänä vanhanaikaiselta, löytyisihän nimittäin netistä tilaa kuinka laajoille julkaisuille tahansa. Konkreettinen kirja on kuitenkin arvokkuudessaan ja loppujen lopuksi käytettävyydeltäänkin aivan eri asia kuin kasvoton nettijulkaisu. Toki parhaimmillaan fyysinen teos ja verkkojulkaisu voivat täydentää toisiaan erinomaisesti.

Mäntyharjun historia III tulee myyntiin sunnuntaina. Myös kahta vanhempaa osaa on vielä saatavilla ja tämä kolmikkohan ansaitsee paikkansa jokaisessa paikkakunnan kirjahyllyssä, kellä niitä nyt vielä käytössä on.

Kommentoi