Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Hassun-Pekon patsashanke yhteiseen valmisteluun

Leijonien aloite Hassun-Pekon patsashankkeesta alkaa asettautua lähtökuoppiinsa, kun järjestöjen ja leijonien nimeämät edustajat kokoontuvat ensimmäiseen palaveriinsa. Vihreää valoa hankkeelle on

Leijonien aloite Hassun-Pekon patsashankkeesta alkaa asettautua lähtökuoppiinsa, kun järjestöjen ja leijonien nimeämät edustajat kokoontuvat ensimmäiseen palaveriinsa. Vihreää valoa hankkeelle on alustavasti saatu seuraavilta järjestöiltä: Mäntyharju Seura, Nuorisoseura, Kirkonkylän kylätoimikunta, Näytelmäkerho, Mäntyharjun Huuliharpistit, Suomen Huuliharpistit ja viimeisimpänä Laulu-Sepot. LC-Mäntyharju on aloitteen tekijänä koonnut keskustelun pohjaksi runsaasti tietoa ja kokemuksia vastaavista hankkeista.

Odotamme mukaan lisää muita kotiseutu- ja kulttuurityötä tekeviä järjestöjä ja yhteisöjä ja asiasta kiinnostuneita henkilöitä. On saatava syntymään vilkas, rakentava keskustelu erilaisista näkemyksistä ja toivottavasti koko pitäjän ja myös kesäasukkaiden innostus ja mukaantulo, kunnioittamaan köyhistä, vaatimattomista oloista kuuluisuuteen kasvaneen mäntyharjulaisen pelimannin ja säveltäjän elämäntyötä arvoaan vastaavalla tavalla.

Juha Vallin otti esille kaksi erittäin keskeistä asiaa hankkeessa, paikkakysymyksen ja kuvanveistäjän ja valmistajan. Eri vaihtoehdot on huolellisesti punnittava, annettava julkisuuteen tietoa asiaan vaikuttavista faktoista ja taustatekijöistä ja otettava vastaan ja huomioitava saatu palaute päätöksiä tehtäessä.

Nyt työ toimikunnassa vasta alkaa, kirjaimellisesti nollasta, ainakin mitä rahoitukseen tulee. Kansan karttuisan käden varassa ollaan. Tarvitaan keräyksiä, tempauksia, kulttuuria ja paikallista kotiseututyötä tukevia avustusrahastoja, musiikkitapahtumia, lahjoituksia. Mukana olevat järjestöt, ja kunta taustatukena, eivät voi tässä taloudellisessa tilanteessa ottaa vastuuta rahoituksesta.

Korkea hinta voikin kaataa hankkeen jo heti alkuunsa. Siihenkin on varauduttava. Siksi kaksin-kolminkertainen ero patsaan hinnassa eri valmistajien tuottamana on pakko ottaa huomioon. Etenemme kaikessa rauhassa; valmistellaan rahoitusta, katsellaan ja kuunnellaan. Aikataulu tähtää vuoteen 2022, jolloin tulee kuluneeksi 100 vuotta Hassun-Pekon kuolemasta ja 200 vuotta Mäntyharjun kirkon valmistumisesta. Päästäänkö maaliin?

Tavoite olisi tuottaa iloa meille kaikille originellin, lahjakkaan ja luovan säveltäjän ja viulupelimannin seurassa, pelimannin omalla kivipaadella Pekon vierellä istuen, selfieitä ottaen ja Pekon musiikkia kuunnellen. Kaustisilla, Suomen kansanmusiikin mekassa ja Kansanmusiikki-instituutissa ainakin ihaillaan Mäntyharjun kansankulttuurihanketta, Pohjanmaalla hyvin tunnetun ja kunnioitetun Hassun-Pekon musiikille ja persoonalle omistettuna.

Juhani Niskanen

Hankekoordinaattori, LC-Mäntyharju

Lue myös: Venäjältä luvassa vetoapua Hassun-Pekon patsashankkeeseen – Aikoinaan Brežnevin ja Gorbatšovin tulkkinakin toiminut Aleksandr Belov kävi Mäntyharjussa esittelemässä omaa visiotaan

Lue myös: Hassun-Pekon patsashanke etenee nyt virallisesti, mutta vaatii laajan tuen toteutuakseen – Halvimmillaankin patsas maksaisi noin 15 000 euroa