Sopimuksissa riittää perattavaa: Mäntyharjun kunnan tilojen vuokraus yrityksille on vahvasti tappiollista

Kunnan tilojen ulosvuokraus siirtyi vuoden alusta teknisen toimialan vastuulle, kun elinkeinojen kehitysyhtiö Mäsek lakkautettiin. Samalla kävi ilmi, että vuokraus on

Vuokrattava tilakanta on monipuolista: Pienimmillään ne ovat häkkivarastoja Askeleella.

Kaisa Parta

Kunnan tilojen ulosvuokraus siirtyi vuoden alusta teknisen toimialan vastuulle, kun elinkeinojen kehitysyhtiö Mäsek lakkautettiin.

Samalla kävi ilmi, että vuokraus on ollut kunnalle tappiollista toimintaa, vaikka kunnanvaltuusto asetti vuonna 2017 tuottovaatimuksen sisäisille ja ulkoisille vuokrille.

Tappio näyttää kuluvalle vuodelle reilut 250 000 euroa, eikä summa sisällä edes rakennusten korjausvelkaa.

Kunnan kiinteistöihin kohdistuu maksurästejä jo tältä vuodelta 8 692 euroa. Näistä lähetetään muistutukset ja laaditaan maksusuunnitelmia tai siirretään perintään.

Viime vuodelta kertyi maksamattomia vuokria 12 807 euroa.

Elinkeinotoimen vuokrauksen tilannetta esiteltiin tekniselle lautakunnalle tiistaina. Samalla lautakunnalta odotetaan kantaa, mitä asioita sille tulisi ulosvuokrauksesta raportoida.

Teknisen johtajan Lasse Kurvisen mukaan nyt tarvitaan toimintamallit ja perusteet vuokraustoiminnalle on tarkasteltava kokonaisuutena.

– Kiinteistöjen ulosvuokraus tuli meille ilman toimintaohjeita ja tuloraamia. Luvattu menoraamikin ylittyi sadalla tuhannella eikä tätä voi kompensoida käyttötaloudesta. Haemme mallia raportointiin sen mukaan, mitä lautakunta haluaa tietää. Koko toiminta pitää perata läpi tämän vuoden aikana.

Säännöllisesti raportoitavia asioita voivat olla esimerkiksi vuokraustilanne ja tiloja koskevat yhteydenotot.

Kunnan omistamissa kiinteistöissä on noin 20 yritystä vuokralaisina sekä lisäksi yksityisiä ihmisiä.

Kiinteistökanta on kirjavaa, Askeleen pohjakerroksen varastohäkeistä aina Miekankosken ja Kurkiniemen kaltaisiin turistikohteisiin.

Mäntyharjulaiset yrittäjäjärjestöt vetosivat keväällä 2020 kuntaan vuokrien alentamiseksi tai poistamiseksi. Kunnanjohtaja Jukka Ollikainen ei tähän myöntynyt vedoten kunnan silloiseen, alijäämää näyttävään taloustilanteeseen.

Vuokran alennukset eivät Ollikaisen mukaan kohtelisi tasapuolisesti kunnassa toimivia yrityksiä, joten hän kehotti yrityksiä käyttämään hyväkseen erilaisia tukirahoituskanavia. Lisäksi tarjottiin mahdollisuutta hakea lykkäystä vuokran maksuun.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka