Veisto investoi ja laajentaa koronakeväästä huolimatta – pihaan nousee nyt uusi halli ja kaksi puista varastotornia

Sahakoneita valmistavan Veiston tontille nousee parasta aikaa kaksi uutta puista tornirakennusta, joista toinen kohoaa lähes 20 metrin korkeuteen. Kyse on

Markku Rautio kertoo, että Veisto rakentaa varastotornien lisäksi myös koneistuskeskuksen laajennuksen.

Lasse Laitinen

Sahakoneita valmistavan Veiston tontille nousee parasta aikaa kaksi uutta puista tornirakennusta, joista toinen kohoaa lähes 20 metrin korkeuteen. Kyse on varastoautomaateista, jotka ovat tuttuja erityisesti kauppojen keskusvarastoilta ja yleistyvät nyt myös konepajateollisuudesta. Lähikuukausina varastohissi tekee tornissa työn, joka on normaalisti tehty trukeilla koneistushallien käytävillä.

– Tornit säästävät lattiapinta-alaa ja tuovat samalla lisää automaatiota. Tornit ovat kyllä korkeita, mutta Mäntyharjun korkein puurakennus on edelleen kirkko, toimitusjohtaja Markku Rautio kertoo hymyillen.

Tornit ja viereen syntynyt erillinen toimistorakennus on rakennettu yhtiön pitkäaikaisen yhteistyökumppanin Yhdysvalloista toimittamista CLT-elementeistä (cross laminated timber). Liimapuu on peräisin sikäläisestä douglaskuusesta. 1,2 metriä leveät elementit ovat pituudeltaan parhaimmillaan lähes 10-metrisiä.

– Rakentaminen näistä on varsin yksinkertaista ja nopeaa. Erillistä runkoa, eristettä tai pintaa ei tarvitse rakentaa, vaan kaikki on elementissä mukana. Puumateriaali on kuivattu valmistajatehtaalla koneellisesti, joten rakennus on heti käyttövalmis.

– Rakennuksiin on nyt sidottu hiilidioksidia sen verran, että sillä on kompensoitu meidän työntekijöiden liikkumisen aiheuttamat päästöt koko vuodelta, Rautio jatkaa.

Veisto Oy:n toimitusjohtaja Markku Rautio (oik.) ja Rakennusyhtymä Putkinen Oy:n toimitusjohtaja Jari Putkinen esittelevät Veiston pihalle nousevaa puista tornirakennusta, johon sijoitetaan varastoautomaatti.

Liimapuuelementit rakennetaan varastohissin ympärille pala palalta.

Puutornin sisällä toimiva varastoautomaatti säästää hallipinta-alaa.

Varastoautomaatit ovat osa 49 miljoonan euron liikevaihdolla pyörivän konsernin Mäntyharjun uusimpia investointeja. Tulevan talven aikana tontille nousee 580 neliön koneistushallin laajennusrakennus, jonne sijoitetaan kaksi uutta työstökonetta. Teräksen leikkuuseen uusissa tiloissa päästään ensi vuoden alkupuolella.

Laajennuksen toteuttaa tornien ja päärakennuksen tapaan pitkäaikainen kumppani Rakennusyhtymä Putkinen Oy. Vaikka uutta hallia ehdittiin suunnitella viitisen vuotta, lopullinen päätös investoinnista tehtiin huhtikuun alussa, koronakriisin tähän mennessä pahimpaan aikaan.

– Maaliskuun puolessa välissä tilanne näytti vaikealta. Samaan aikaan teimme kuitenkin kauppaa ja saimme myös useampia uusia tilauksia. Asiakkaiden tulevaisuudenusko auttoi siinä, että päätimme tehdä investoinnin, Rautio sanoo.

– Uudet koneet ovat aikaisempaa tehokkaampia. Se tuo meille lisää laatua, tehoa ja automaatiota.

Koronasta huolimatta yhtiön tilauskanta on tällä hetkellä erittäin hyvä ja se on jakautunut useammalle vuodelle. Sahalinjoja tai muita laitteistoja on menossa tulevaisuudessa kotimaan lisäksi Ruotsiin, Venäjälle, Saksaan, Puolaan, Valko-Venäjälle, Yhdysvaltoihin, Kanadaan ja Brasiliaan.

Mukana on paitsi yhden koneyksikön pienpuulinjoja, myös jopa seitsemän koneyksikköä sisältäviä sahalaitosprojekteja. Määrät ovat merkittäviä, sillä yhden ison koneyksikön valmistamiseen menee Raution karkeasti arvioimana kymmenen henkilötyövuotta.

Alkuvuodesta Veiston uutisoitiin toimittavan sahalinjan Metsä Fibren uuteen suursahaan. Veistolle Rauman sahan kauppa on tärkeä erityisesti kotimaan näkövinkkelistä.

– Rauman projekti on meille tärkeä, sillä sitä seuraa koko maailman sahateollisuus. Siitä on sanottu tulevan maailman modernein sahalaitos. Meidän tilauksissa se on toisaalta yksi muiden joukossa, Rautio muotoilee.

Kuluva kevät ei ole toistaiseksi heilauttanut muutenkaan Veiston tuotantoa. Toimitukset Mäntyharjuun ovat pelanneet koko korona-ajan katkotta.

– Yhdelläkään komponenttitoimittajalla ei ole ollut toimitusongelmia. Se toki kertoo firmojen laadusta. Muutenkaan Mäntyharjussa ulkoiset tekijät eivät ole päässeet vaikuttamaan meidän toimintaan. Omat isot välivarastot ovat osoittautuneet onnistuneeksi ratkaisuksi, Rautio kertoo.

– Asentajat palasivat kotimaahan kokoonpanotyöhön karanteenin kautta. Nyt matkustusta on taas aloitettu pikku hiljaa.

Vaikka maailmanmarkkinoiden näkymät ovat tällä hetkellä epävarmat, kovin synkkiä pilviä Veiston toiminnan kannalta ei taivaalla tällä hetkellä Raution mukaan näy. Toiminta pohjautuu sahateollisuuden investointikykyyn.

– Esimerkiksi USA:n sahatavaran hinta näyttää palanneen takaisin kevään pohjilta. Öljyn hinta toki määrittelee pitkälti puutuotteiden kilpailukykyä, koska kilpailevien materiaalien hinta noudattaa sitä.

Sahakoneyksikkö valmiina lähetettäväksi työhön maailmalle. Koneen tekemiseen kuluu eri vaiheissaan noin 10 henkilötyövuotta.

Veisto-konserni on Mäntyharjun suurin yksittäinen työllistäjä 190 työntekijällään. Määrä on ollut viimeiset vuodet tasaisessa kasvussa. Jokunen vuosi sitten Veisto ohitti työntekijämäärässään Mäntyharjun kunnan. Sahatuotannon puolella väestä työskentelee 140 ja loput 50 samalla tontilla toimivan kylpyhuonekalusteita valmistavan Polarian palveluksessa. Kaiken kaikkiaan konsernissa työskentelee 250 työntekijää kahdeksassa maassa ja kuudessa maanosassa.

Kesätyöntekijöitä yritys työllistää Mäntyharjussa edellisvuosien tapaan parikymmentä. Heistä suurin osa on alalle opiskelevia tulevia ammattilaisia.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka