Aleksi Ahonen on lähitienoon uusi nuohooja – piippuja on rassattavana hurja määrä, jopa 13 000

Mäntyharjun uusin yritys on lokakuun lopussa rekisteröity Nuohous & Ilmanvaihto Ahonen Oy. Yrittäjä Aleksi Ahonen tuli alalle toistaiseksi ainoaa väylää,

Tulisijojen kunto ei ole yhdentekevä asia paloturvallisuuden, sisäilman laadun ja lämpötehokkuuden vuoksi, muistuttaa Aleksi Ahonen.

Kaisa Parta

Mäntyharjun uusin yritys on lokakuun lopussa rekisteröity Nuohous & Ilmanvaihto Ahonen Oy.

Yrittäjä Aleksi Ahonen tuli alalle toistaiseksi ainoaa väylää, eli kolmivuotisella oppisopimuskoulutuksella.

Hän aloitti 11 vuotta sitten Nuohouspalvelu Ari Laakson palveluksessa. Takana oli lyhyt työttömyysjakso ja rakennusalan ammattiopinnot.

Oppisopimukseen sisältyi kahdeksan viikon mittaista kurssia ja Nuohousalan Keskusliiton järjestämät näyttötilaisuudet eri puolilla Suomea.

– Vasta kun sain ammattitutkinnon tehtyä ajattelin, että tästä saisi työn. Meni siihen 4-5 vuotta ennenkuin pääsi kunnolla juttuun sisälle. Aluksi ujostutti mennä koteihin, myöntää Ahonen.

Piirinuohousjärjestelmästä luovutaan Suomessa ensi vuoden alusta lukien.

Kiinteistönomistaja voi siis jatkossa tilata nuohouksen muiltakin kuin entiseltä, tutuksi tulleelta piirinuohoojalta.Aleksi Ahonen ei usko muutoksella olevan suuria vaikutuksia harvaan asutuissa maaseutukunnissa. Jos kilpailua tulisikin, hän uskoo pärjäävänsä säntillisellä ja siistillä työllä.

Ajatuksissa on myös koota rekisteri vakituisista asiakkaista, joita lähestyä aina nuohouksen tullessa ajankohtaiseksi. Vakituisten asuntojen tulisijat on nuohottava kerran vuodessa, vapaa-ajan asuntojen kolmen vuoden välein.

Lisäksi nuohoojan ammattitaitoon kuuluu ilmanvaihtokanavien puhdistaminen sekä painovoimaisissa että koneellisissa järjestelmissä.

– Koneellinen ilmanvaihto likaantuu nopeammin. Se voi aiheuttaa ongelmia jos talossa on myös tulisija. Tulisija ei saa riittävästi ilmaa ja nokeaa, huomauttaa Ahonen.

Tuhansien kesäasuntojen maassa, jossa puuta käytetään paljon myös talviasuntojen lämmittämiseen, työskentelee edelleen vain noin 700 nuohoojaa.

Ahosen päätoimialueita ovat Mäntyharju ja Pertunmaa. Piirinuohoojalle kuului myös Hirvensalmi, mutta nyt Hirvensalmen tilanne on vielä auki.

Näissä kolmessa kunnassa on yhteensä noin 4 000 vakituista asuntoa ja 9 000 vapaa-ajan asuntoa.

– Töitä tällä seudulla olisi neljälle, viidelle nuohoojalle, arvelee Ahonen, ja epäilee etsivänsä itselleen apukäsiä kunhan yrittämisessä alkuun pääsee.

Tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu myös ajanvarausjärjestelmä. Aikoja voisi varata soittamalla tiettyinä aamun ja illan tunteina sekä sähköpostitse.

Pelastuslain muutos 2019

– Nuohousalan Keskusliiton verkkosivujen kautta löytyvät kullakin alueella toimivat jäsenyritykset ja yrittäjät.

– Kiinteistön omistajalla säilyy vastuu huolehtia nuohouksesta lakisääteisin määrävälein.

– Hinnoittelun vapautuessa nuohooja voi määritellä hinnan työlleen. Toisin kuin vanhoissa yksikköhinnoissa, kilometrikulut eritellään itse työn hinnasta.

– Pelastuslaitoksilta poistuu velvollisuus järjestää nuohoustoimi, mutta niillä säilyy alan valvonta.

Lähde: www.nuohoojat.fi

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka