Pitäjänuutisten vaalikone on auki – katso mitä ehdokkaat vastasivat kotikunnan kysymyksiin

Vaalikoneen uutuusominaisuus on, että äänestäjä voi hakea sieltä ehdokkaita omalta postinumeroalueeltaan.

Pitäjänuutiset

Pitäjänuutisten vaalikoneeseen ja siihen vastanneiden ehdokkaiden vastauksiin pääsee tutustumaan osoitteessa www.pitajanuutiset.fi/vaalikone.

Vaalikoneen kysymykset on jaoteltu taloutta, arkea ja arvoja koskeviin kysymyksiin. Loput kysymykset käsittelevät omaa kotikuntaa, eli Mäntyharjua tai Pertunmaata.

Vaalikoneen uutuusominaisuus on, että äänestäjä voi hakea sieltä ehdokkaita omalta postinumeroalueeltaan. Postinumeron ilmoittaminen on ollut kuntavaaliehdokkaille vapaaehtoista.

Tulevissa kuntavaaleissa vaalikone on selvästi tärkeämpi kuin muissa vaaleissa, näkee yliopistolehtori Kari Koljonen Tampereen yliopistosta. Koljosen mukaan vaalikoneen rooli korostuu kuntavaaleissa sen vuoksi, että ehdokkaat ovat usein huonoiten tunnettuja.

– Jos vertaa heidän tunnettuuttaan vaikkapa siihen, kuinka paljon he ovat julkisuudessa verrattuna vaikkapa kansanedustajiin. Tarve ehdokkaiden vertailulle on suurempi, Koljonen sanoo.

Koljonen uskoo, että vaalikoneiden merkitys korostuu näissä vaaleissa koronatilanteen vuoksi.

– Julkisuudessa on puhuttu, että nämä olisivat leimallisesti somevaalit, kun livekohtaamisia ei pystytä järjestämään. Toki toukokuun loppupuolella, kesäkuun alussa tilanne voi olla parempi. Silti voi olla, että vaikka kokoontumisrajoitukset antaisivat mahdollisuuden toritapahtumien pitämiseen, niiden suhteen ollaan vielä varovaisia.

Vaalikoneet ovat olleet Koljosen mukaan nuoremmalle polvelle tärkeä tiedonlähde jo aiemmissa vaaleissa.

– Vanhemmissa ikäpolvissa vaalikoneisiin on suhtauduttu ennakkoluuloisemmin johtuen siitä, että kiinnittyminen puolueisiin on ollut vahvempaa. Heillä ei välttämättä ole ollut tarvetta hakea omaa puoluetta ja ehdokasta puhtaalta pöydältä niin kuin nuoremmilla äänestäjäpolvilla.

Koljonen arvioi, että näissä vaaleissa vaalikoneiden merkitys on tavanomaista isompi myös vanhemmille sukupolville.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka