Nyt laittamaan kulmat kuntoon - Leijonien siivoustalkoot huipentuvat toukokuussa toritapahtumaan

Kaarlo Häkkinen (vas.), Jorma Mäkinen ja Jorma Kurittu kannustavat kaikkia siivoamaan ympäristöä kevään aikana. Henry Parta

Henry Parta

Suomen Lions-liiton tämänvuotinen tempaus kulkee nimellä Kulmat kuntoon ja tavoitteena on saada miljoona suomalaista tuunaamaan lähiympäristöä kuntoon leijonien kanssa. LC Mäntyharju on mukana talkoissa ja sen tavoitteena on puolestaan haastaa paikallisia järjestöjä ja yksityishenkilöitä siivoamaan tien varsia ja rantoja.

Alunperin tarkoitus oli putsata lähinnä rantoja, mutta koska roskaa riittää joka puolella, ei kohdetta haluttu rajata.

– Onhan noilla 400:n järven rannoilla putsattavaa, siihen voivat mökkiläisetkin osallistua mukaan, sanoo Jorma Mäkinen, joka on hankkeessa mukana paitsi leijonien, myös Reissupolun edustajana.

Osa koululaisista siivoaa koulualueen ympäristössä viikolla 21 ja leijonat on luvannut talkoolaisille jäätelöt palkinnoksi.

Roskia voi kerätä kuka tahansa vaikkapa kävelylenkin yhteydessä jo nyt. Varsinainen tapahtumapäivä on kuitenkin lauantaina toukokuun 29. Tuolloin Mäntyharjun torille nousee teltta, missä jaetaan tietoa kerääjille ja annetaan käyttöön tarvittaessa kertakäyttöhanskoja ja jätesäkkejä.

Samalla jaetaan tietoa myös leijonien toiminnasta.

Onhan noilla 400:n järven rannoilla putsattavaa, siihen voivat mökkiläisetkin osallistua mukaan.

Jorma Mäkinen

– Meillähän systeemi on muuttunut niin, että ennen kutsuimme mukaan uusia jäseniä, mutta nyt voi jäseneksi myös hakea. Me sitten käsittelemme hakemukset, kertoo LC Mäntyharjun presidentti Kaarlo Häkkinen.

Talkooväki törmännee tähän tavaraan useamman kerran. Keskisuomalainen

Kerättäviä roskia varten tuo kunta Sillankorvan taakse vanhalle jätepisteelle astian.

– Mutta sinne ei sitten tarvitsisi viedä mitään vanhoja sänkyjä tai muuta vastaavaa. Muuten astia viedään pois, huomauttaa Häkkinen.

– Ja hyvähän olisi esimerkiksi lajitella metallit ja lasit eri säkkeihin, muistuttaa Mäkinen.

Leijonat eivät aio jäädä päällepäsmärin rooliin keräystempauksessa, vaan osallistua siivoamiseen itsekin.

– Voisimme lähteä vaikka keräämään vitostien risteyksiin Lintulaan, Vihantaan ja Uutelaan. Niissä roskaa riittää, vinkkaa Mäntyharjun leijonien sihteeri Jorma Kurittu.

– Joo, siellähän käy esimerkiksi Uutelassa joku säännöllisesti heittelemässä roskapussit ympäristöön, tuumaa Häkkinen.

29. toukokuuta osuu sopivasti kuntavaalien alle, joten leijonat odottavat näkevänsä runsaasti myös ehdokkaita mukana siivoustalkoissa.

Kommentoi