Pääkirjoitus: Päättäjien näppien kautta kulkeva rahamäärä vähenee, mutta Mäntyharjussa vaikutusintoa riittää - Pertunmaalla valtuustopaikkaa tavoittelevia on vähemmän

Lasse Laitinen

Lähiviikkoina on aika laittaa lappua laatikkoon kuntavaalien merkeissä. Mäntyharjussa innostusta on ilmassa ainakin ehdokkaiden puolella, sillä tänä vuonna paikkaa valtuustossa havittelee kymmenkunta ehdokasta enemmän kuin edellisvaaleissa. Se kertoo, että kuntapolitiikka kiinnostaa. Siitäkin huolimatta, että kunnanvaltuustojen päättämien asioiden kirjo on viimeisen vuosikymmenen aikana supistunut.

Merkittävimmät päättäjien näppien kautta kulkevat rahasummat pyörivät sivistyspalveluissa ja teknisellä puolella. Viimeiset kyläkoulut lakkautettiin loppusuoralla olevalla vaalikaudella, joten perinteisen kyläpolitikoinnin aika on siltä osin ohi. Sivistyspuolella niukkuutta jaetaan entistä pienemmistä asioista.

Suurimmat päättäjien vaikutusvallassa olevat rahasummat liikkuvat kunnan teknisen puolen hankkeissa. Eriyitsesti rakentamiseen liittyvät kysymykset jakavatkin valtuustoryhmiä tällä hetkellä enemmän kuin mitkään muut yksittäiset teemat koko kunnassa. Rahalla mitattuna ensi vaalikauden isoin päätös on kunnan toimitiloista tehtävä ratkaisu. Ääniä sen varjolla on kuitenkin hankala kalastella.

Pertunmaalla tunkua valtuustoon on edelliskertaa vähemmän. Ehdokkaiden määrä laski neljän vuoden takaa viidenneksellä. Moni puolueaktiivi nimeää merkittäväksi syyksi heikolle innolle kunnan surkean taloustilanteen. Valtuustopaikan vastineeksi kun ei ole kuntalaisilta juuri kiitoksia tarjolla.

Politiikka on toki muutakin kuin rahaa. Se on arvoja ja kuntatasolla myös ennen kaikkea yhteistyötä. Lisäksi tärkeää vaikutustyötä tehdään erityisesti lautakunnissa. Siellä valmistelussa oleviin asioihin pääsee vaikuttamaan parhaiten.

Toivoa sopii, että ihmiset jaksavat innostua lähiviikkojen vaaleista vähintään yhtä paljon kuin edelliskerralla. Silloin äänensä Mäntyharjussa antoi vajaat 60 prosenttia ja Pertunmaalla 64 prosenttia äänioikeutetuista.

Siirry vaalien tulospalveluun

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka