Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mäntyharjussa todettu yksi uusi koronatartunta - Elokuussa tullut ilmi nyt neljä tartuntaa, joista kaikki liittyvät matkustukseen

Koronan lisäksi terveydenhuoltoa rasittaa nyt hoitajapula. Vuodeosasto jouduttiin laittamaan sulkuun kesälomien ajaksi.

Mäntyharjussa on todettu yksi uusi koronatartunta, tiedottaa Essote. Tartunta on elokuun aikana neljäs.

Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä kertoo, että kaikki Mäntyharjun viime aikojen koronatapausten lähteet liittyvät joko kotimaan tai ulkomaan matkustukseen.

– Viimeisimmät tapaukset liittyvät joko kotimaan tai ulkomaan matkustukseen tai ovat heidän lähipiirinsä jatkotartuntoja. Useimmiten tartunta on saatu muualta kotimaasta, mutta mukana on myös ulkomailta saatuja tartuntoja, Seppälä sanoo.

Edellinen iso tartuntamäärien kasvu Mäntyharjussa oli heinäkuun lopussa, jolloin uusia tartuntoja raportoitiin reilun viikon aikana yhdeksän kappaletta. Silloinkin tapaukset liittyivät matkustukseen.

Seppälän mukaan tartuntoja on tullut viime aikoina Mäntyharjun lisäksi tasaisesti ympäri Essoten aluetta. Viime viikonlopun ja kuluvan viikon aikana Essote on kertonut yhteensä 31 uudesta tartunnasta. Alue on siitä huolimatta edelleen perustasolla.

Viikko sitten koronanyrkki laajensi kasvomaskien käytön suositusta. Maskia suositellaan käytettäväksi laajasti kodin ulkopuolella sisätiloissa ja myös ulkotiloissa olevissa yleisötapahtumissa. Ulkotiloissa maskin käyttöä suositellaan, jos turvavälien pitäminen ei onnistu.

Koronan vuoksi sairaalahoidossa on tällä hetkellä Mikkelissä muutamia potilaita ja heistä yksi on teho-osastolla.

– Sairaalahoitomäärät saattavat kuulostaa pieniltä, mutta koronapotilaiden hoitaminen vie paljon meidän hoitoresurssia. Tällä hetkellä koronapotilaiden hoitaminen vaatii kymmenien henkilöiden lisäresursseja. Tilanne on haastava, kun sen yhdistää hoitajapulaan ja kesälomakauteen, Seppälä sanoo.

Käytännössä koronapotilaiden vuoksi kiireettömiä aikoja joudutaan perumaan ja siirtämään terveydenhuoltohenkilöstöä koronatilanteen hoitoon.

Mäntyharjussa hoitajapulan kanssa ollaan kärvistelty jo jonkun aikaa. Hoitajien vähyys pakotti Essoten sulkemaan vuodeosaston kesällä noin kuukaudeksi.

– Meillä ei yksinkertaisesti ollut riittävää hoitohenkilöstön resurssia ja halusimme turvata kesälomakauden.

Seppälän mukaan hoitajapulasta onkin tullut jo lääkäripulaa vakavampi asia.

– Nyt tilanne on Mäntyharjussa hieman kesää parempi. Lääkäripula on ollut pitkän ajan iso kysymys, mutta tällä hetkellä hoitajapula on vakavampi asia ja suurempi riski.

– Tämä ei ole vain paikallinen ongelma, vaan olen huolissani koko suomalaisen terveydenhuoltojärjestelmän puolesta. Kun tämä yhdistetään hoitohenkilöstön eläköitymisiin, niin tämä on vakava asia. Ratkaisut eivät ole paikallisia, vaan meillä on tarve kansalliseen ratkaisuun asiassa.

Muokattu 12.8. klo 15.34: Täsmennetty vuodeosaston sulkemista koskevaa lausetta.