Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Tällaiset kaivokset eivät sovellu Järvi-Suomeen": Kansanedustaja Jari Leppä mukana Piippumäen kaivoshankkeen valituksessa hallinto-oikeuteen

Valittajat vaativat Tukesin alueelle hyväksymän varauspäätöksen kumoamista.

Joukko paikallisia maanomistajia on valittanut hallinto-oikeuteen Pertunmaan kaivoshankkeesta. Valittajat vaativat Akku Minerals Oy:n Piippumäen tilalle saaman varauspäätöksen kumoamista. Valittajien joukossa on myös kansaedustaja Jari Leppä (kesk.).

– Tällaiset kaivokset eivät sovellu Järvi-Suomeen. Silloin kun operoidaan todella syvällä pohjavesien alapuolella, riski rikastustoiminnasta on erittäin suuri, Leppä perustelee valitusta.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes hyväksyi Akku Mineralsin varausilmoituksen Mäntyharjun ja Pertunmaan rajalle Viitostien läheisyyteen keväällä. Käytännössä yhtiö on varannut alueen itselleen ja kartoittaa sen maaperää mahdollista malminetsintähakemusta varten.

Valittajien mukaan Tukes on tehnyt varauspäätöksen ilman tarpeellista ja luotettavaa selvitystä yhtiön edellytyksistä malminetsintäluvan valmistelussa. Valittajat myös katsovat varauksen estävän ja haittaavan maanomistajien oikeuksia alueella. Lisäksi varauksen katsotaan olevan ristiriidassa alueen tulevaisuuden maankäyttösuunnitelmien kannalta. Varaus sijoittuu Etelä-Savon maakuntakaavan alueelle, joka on valittajien mukaan ydinalueeltaan matkailupalvelujen piirissä.

Akku Mineralsin kartoittama alue on kooltaan 886 hehtaaria ja Viitostieltä Peruveden etelärannoille Pöylinniemestä aina Mäntymotellin etelärannoille saakka. Alue sijaitsee puoliksi Mäntyharjun ja puoliksi Pertunmaan puolella.

Jari Leppä kuvaa alueen asukkaiden tunnelmia huolestuneiksi. Erityisen paljon huolta herättävät rikastustoiminnan mahdolliset riskit vesistöille.. Leppä omistaa varausalueen kulmasta maa-alueen. Lepän maatila sijaitsee noin kilometrin päässä varausalueesta.

– Valuma-alueet menevät tilan suuntaan Ylä-Rääveliin. Se on ihan selvä asia, että tällaisessa toiminnassa huoli on iso.

Hallinto-oikeudelle lähetetyn valituksen allekirjoitti Lepän lisäksi kuusi henkilöä.