Ilokuvafestivaali ylitti tavoitteensa koronarajoituksista huolimatta – syksyllä Helsinkiin laajentava tapahtuma keräsi kaikkiaan 1400 vierailua

Mäntyharjussa viime viikon pyörinyt Ilokuvafestivaali keräsi koronarajoituksista huolimatta yhteensä 1400 tapahtumavierailua, järjestäjät kertovat. Luku on suuri, jos sitä vertaa järjestäjien

Sanna Jäppinen, Johanna Uimonen ja Marjut Moipio-Hopponen jatkoivat elokuvan jälkeen kesäpäivän viettämistä mökillä Hirvensalmella.

Lasse Laitinen

Mäntyharjussa viime viikon pyörinyt Ilokuvafestivaali keräsi koronarajoituksista huolimatta yhteensä 1400 tapahtumavierailua, järjestäjät kertovat. Luku on suuri, jos sitä vertaa järjestäjien tavoitteeseen. Koronauhan takia katsomoon jätettiin myymättä alle puolet istumapaikoista. Ilokuvien pääjärjestäjä Roosa Toivonen kertookin, että järjestäjät odottivat tilanteesta johtuen paikalle ainoastaan 700-800 käyntiä. Viime vuonna kävijäluku oli noin 2000 ja sitä edellisenä vuonna 1500.

– Kyllä se 1400 yllätti meidät lukuna. Yllätyksenä tuli myös se, että monet elokuvat olivat kapasiteettiin nähden miltei tai täysin myytyjä, Toivonen iloitsee.

Yksi suosituimpia elokuvia oli Terapia tunisialaisittain. Katsojia riitti myös ranskalaisdraama Nuoren naisen muotokuvalla, jonka nähneet katsojat Mäntyharjussa nostivat sen yli 30 000 katsojan rajapyykkiin Suomessa.

Toivosen mukaan myös muut erityisjärjestelyt sujuivat kiitettävästi. Suuri osa asiakkaista hankki järjestäjien toivomuksen mukaisesti lippunsa verkosta.

– Noin kaksi kolmasosaa ostivat nettilipun ja kolmasosa myytiin Kinon luukulta. Suurempaa jonotusta ei syntynyt.

Toivonen myös paljastaa, että festivaali laajentaa tänä vuonna Helsinkiin. Ilokuvia esitetään syyskuussa Kampissa Cinema Orionissa, jos vain koronatilanne sen sallii.

– Ajatus ei ole se, että festivaalin pääpaino siirtyisi pois Mäntyharjusta, vaan tehdä konseptia tunnetummaksi. Kävijät haluavat ehdottomasti tulla Mäntyharjuun ja monelle on elämys tulla maaseudulle.

Ilokuvafestivaalia on järjestetty Mäntyharjussa nyt viisi kertaa ja tapahtuma on vakiinnuttanut paikkansa kesän kulttuuritarjonnassa. Toivosen mukaan tavoitteena ei ole enää laajentaa festivaalin kokoa, vaan 1300-2000 kävijän viikko on järjestelyjen puolesta sopiva. Toivonen myös lupaa jo tässä vaiheessa sen, että ensi vuonna tapahtuma alkaa keskiviikkona ja päättyy sunnuntaina. Kahtena edelliskesänä keskiviikko on lisätty festivaalin lisäpäiväksi viime tingassa.

– Viides vuosi tuntui siltä, että tämä on tullut jo perinteeksi. Tänne kokoontuu hienosti kulttuuri-alan ihmisiä. Festivaalin pyörteissä nähtiin ainakin Eero Hämeenniemi, Lasse Naukkarinen ja Miina Äkkijyrkkä, Jonna Järnefelt, Outi Mäenpää, Elsa Saisio, Heikki Kujanpää ja Oona Airola. Tämä on mukava tilaisuus käydä asioita läpi elokuviin liittyen.

Toivonen myös toteaa, että tapahtuman rajat ovat tulleet vastaan Mäntyharjun majoituskapasiteetin suhteen.

– Majoituskapasiteetti on meille pullonkaula. Asiakkaat taistelevat (keskustan) majoituspaikoista. Moni kertoi varanneensa paikan jo nyt ensi vuodeksi.

Ensi kesän Ilokuvafestivaali päättyy ensimmäiseen kokonaiseen elokuun viikonloppuun. Tapahtuman päätöspäivä on siis 8.8.2021.

– Toivotaan, että koronarajoituksista on tuolloin jo päästy eroon, Toivonen sanoo.

Korjattu kello 14.50: Elokuvan istumapaikoista jätettiin myymättä alle puolet, ei joka kolmatta penkkiä. Lisätty muutama nimi festivaalilla vierailleisiin.

Kommentoi