Anna-Liisa Kankaanmäki voitti Salmelan nuorten kuvataidekilpailun – Miina Äkkijyrkkä jakoi neuvoja nuorille taiteilijoille

Salmelan nuorten kuvataidekilpailun voittaja on taidemaalari Anna-Liisa Kankaanmäki. Voitostaan häkeltynyt Kankaanmäki ei meinannut saada sanaa suustaan palkintolavalla. – Olen täysin

Kisan voittajakolmikko Anna-Liisa Kankaanmäki, Kia Taegen ja Elisa Marin. Kuvassa myös yleisön suosikki Suvi Malek.

Saana Huhtala

Salmelan nuorten kuvataidekilpailun voittaja on taidemaalari Anna-Liisa Kankaanmäki. Voitostaan häkeltynyt Kankaanmäki ei meinannut saada sanaa suustaan palkintolavalla.

– Olen täysin sanaton. Ei minulla ole mitään suurta puhetta, Kankaanmäki sai sanotuksi.

Kilpailun tuomaristo kehui Kankaanmäen teoksia erityisesti rohkeudesta. Kankaanmäen öljyvärimaalaukset muistuttavat tyylillisesti barokkimaalauksia, ja ne käyvät vuoropuhelua taidehistorian merkittävien maalausten kanssa.

Tuomariston jäsen Wenzel Hagelstam nosti erityisesti esille barokkivaikutteisten teosten huiman teknisen taituruuden.

– Näitä teoksia tullaan varmasti näkemään jatkossakin Salmelassa, lupasi Salmelan toiminnanjohtaja Tuomas Hoikkala.

Anna-Liisa Kankaanmäen teos Vauvakuume. Kuva: Taidekeskus Salmela

Palkintotilaisuuden avasi tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen.

– Salmela on erityisen hieno paikka juhlia kuvataiteen nykyisyyttä ja perinteitä, mutta erityisesti kuvataiteen tulevaisuutta. Täällä nuoret taiteilijat pääsevät tasapuolisesti esille, Kosonen kiitteli.

Kososen mielestä erikoislaatuisen kevään jälkeen mahdollisuus päästä nauttimaan kulttuurista ja taiteesta on entistä tärkeämpää.

– Eteläsavolaisena olen ylpeä, että Mäntyharjussa on tämän tason taidekeskus.

Hoikkala uteli Kososelta, ovatko koronarajoitukset kenties lieventymässä elokuuta kohden. Silloin järjestetään yhteislaulutapahtuma Kaikki laulaa Salmelassa.

– Ihan niin hyvältä ei vielä näytä. Jatketaan toistaiseksi samoilla 500 hengen rajoituksilla, niilläkin tapahtuma onnistuu varmasti mainiosti, Kosonen vastasi.

Taiteilija Miina Äkkijyrkkä puolestaan jakoi neuvoja nuoremmille kollegoilleen.

– Kokemuksesta voin sanoa, että tämä työ on monipuolinen, rikas, raskas, helvetti ja taivas. On teidän oma valintanne, miten sitä teette, mutta täysillä pitää tehdä, Äkkijyrkkä kertoi.

Äkkijyrkkä muistutti, että taiteilijoille on aina harvinainen hetki, kun pääsee kukitettavaksi. Erityisesti hän kannusti rohkeuteen.

– Pitää olla rohkea niin kuin meidän voittaja oli. Paljasti munaskut ja tissit. Meidän tehtävämme on uskaltaa elää ja tuntea. Olemme mykkiä raastajia, emme kirjailijoita tai soittajia. Meidän pitää saada se ajatus näkymään materiaalissamme, Äkkijyrkkä ohjeisti.

Kuvataidekilpailun osallistujat sekä edessä keskellä taiteilija Miina Äkkijyrkkä, toiminnanjohtaja Tuomas Hoikkala sekä tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen.

Viidennettä kertaa järjestettyyn nuorten kuvataidekilpailuun osallistui yli 300 taiteilijaa. Heistä 17 valittiin näyttelyluokkaan teoskuvien perusteella. Tuomaristo kiitteli teosvalikoimaa kirjoltaan laajaksi, mutta korkeatasoiseksi.

Toisen sijan kilpailussa nappasi taidemaalari Kia Taegen. Kolmanneksi sijoittui taidemaalari Elisa Marin.

Kunniamaininnat kilpailussa saivat Kaisamaisa Erämies, Markus Still ja Terhikki Vaarala. Yleisön suosikki oli puolestaan Suvi Malek.

Kilpailun tuomaristoon kuuluivat Tampereen taidemuseon johtaja Taina Myllyharju, taidemaalari Jan Neva, antiikkialan asiantuntija Wenzel Hagelstam, taideasiantuntija Pauliina Laitinen, kuvataiteilija Juhani Järvinen sekä Salmelan toiminnanjohtaja, konsuli Tuomas Hoikkala.

Lisäksi tilaisuudessa palkittiin jo toukokuussa julkistettu kesän nuori taiteilija Eliya Zweygberg.

Osuuskauppa Suur-Savon kummitaiteilijan stipendi luovutetaan sairastumisten vuoksi myöhemmin kesällä.

Kommentoi