Tori, Vanha-Rantalan elämyspiha ja jalkapallo toivat vipinää Pertunmaan viikonloppuun – Katso kuvat

Pertunmaalla ei jääty murehtimaan pitämättä jääneitä Pertunpäiviä. Koronarajoitusten rajoissa viikonloppua värittivät monet pienet tapahtumat. Kesämökille kertyneitä ylimääräisiä tavaroita myymässä ollut

Seija Hasusen ja Jemina Vuorenmaan kesämökin varastontyhjennysmyynti sujui hyvin, kun hinnat oli viritetty sopiviksi.

Tero Ponto

Pertunmaalla ei jääty murehtimaan pitämättä jääneitä Pertunpäiviä. Koronarajoitusten rajoissa viikonloppua värittivät monet pienet tapahtumat.

Kesämökille kertyneitä ylimääräisiä tavaroita myymässä ollut Seija Hasunen sanoi, että ensimmäisen tunnin aikana väkeä oli vähän.

– Yht´äkkiä täällä onkin näin paljon porukkaa. Kauppakin on käynyt, kun hinnat on sopivat.

Hasusella oli myyntikaverinaan syksyllä Joutsan lukiossa aloittava tytär Jemina Vuorenmaa.

– Myyntituotto menee lukiokirjoihin, Hasunen sanoo.

– Ja ehkä vähän herkkuihin, Vuorenmaa ehdottaa.

Pekka Selvisen mielestä Eila Tuomisen sahtivierteen tummuus on juuri sopiva.

Eila Tuomisen sahtivierretiskillä kanisteri on vaihtamassa omistajaansa. Pekka Selvinen on ennenkin ostanut Tuomisen vierrettä. Siitä saa käyttämällä hänen makuunsa sopivan tummuusasteista juomaa. Tuominen kertoo hänen sahtinsa olevan melko tummaa, kuparista. – Olis minulla Sysmän mökillä kyllä kaikki välineet, kuurnat ja tynnyri, joilla voisi tehdä sahdin alusta alkaen itse. Äiti ja isä tekivät sahtia aina juhannukseksi ja jouluksi. Seurasin tekemistä vähän niin kuin kisällinä, Selvinen kertoo.

Nina ja Martti Raskin Milla-pentu opetteli tutustumaan uusiin ihmisiin.

Torin rannassa Höltänkylän hollolalaiset kesäasukkaat Nina ja Martti Rask taluttavat seitsemän viikon ikäistä tanskandoggi Millaa. – Käydään täällä joka lauantai. Otettiin nyt Milla mukaan. Tottuu tilanteisiin, joissa on enemmän ihmisiä, Nina Rask sanoo. Milla tarkkailee outoja ihmisiä rauhallisesti ja tulee rohkeasti ja innoissaan nuuhkimaan ojennettua kättä. Martti Rask on kokoaikainen eläkeläinen. – Tulin mökille neljäs toukokuuta. Vain kahtena päivänä olen ollut sieltä pois.

Sammy Virtanen kuvaa, kun Juha Käkelä veistää kotkaa.

Vanha-Rantalan elämyspihassa vietetään uudistetun näyttelyn avajaisia. Moottorisahataitelija Juha Käkelä veistää näytöksessä kotkaa ja vastailee yleisön kysymyksiin – Tulin purkamaan kunnantalolla pidetyn näyttelyni ja tässä samalla käynnillä voin antaa näytöksen työskentelystä, Käkelä sanoo. Moottorisaha vaikenee tasatunnein. Silloin yleisöä viihdyttää harmonikallaan Sisko Hottola.

Sisko Hottola on tuttu esiintyjä erilaisissa juhlissa. Nyt hän musisoi Vanha-Rantalan elämyspihan avajaisissa.

Elämyspihan tapahtuma on puolivälissä. Pertunmaan kulttuurituottaja Satu Liikkanen kertoo hymyillen tapahtuman vastaanotosta. – Tähän mennessä on ollut 50 kävijää. Se on varmaan yhtä paljon kuin viime kesänä yhteensä.

Satu Liikkasen mukaan katsoja saa itse kuvitella salia elävöittäville nukkehahmoille niiden elämäntarinat.

Päärakennuksen salissa pertunmaalainen Aini Komppa tutustuu uudistettuun näyttelyyn yhdessä joutsalaisen Kari Saarisen kanssa.

Aini Komppa ja Kari Saarinen tutustuivat Vanha-Rantalan emännän kamariin

Salia on elävöitetty luonnollisen kokoisilla miesnukeilla, jotka on puettu entisajan tummiin juhlapukuihin.

– Nehän voisivat olla talon entisiä isäntiä, Saarinen keksii.

Arja Jäppisen pienemmät nuket havainnollistavat näyttelyhuoneessa Seitsemän veljeksen tarinaa.

Komppa kehuu näyttelyä ja tehtyä remonttia.

– Kaikki on laitettu niin sievästi. Kyllä täällä kannattaa käydä ja tuoda vieraitakin. Tulen uudestaan nuorison kanssa, Komppa sanoo.

Vanha-Rantalan jälkeen Markku ja Niilo Sane lähtivät kunnantalolle tustustumaan viimeistä päivää auki olleeseen Juha Käkelän karhuveistosten näyttelyyn.

Pihamaan penkillä istuvat Markku ja Niilo Sane. Kuusivuotias Niilo on syö mehujäätä, joka on ostettu tälle kaudelle vanhaan aittaan avatusta kioskista. Isä ja poika ovat pistäytyneet Vanha-Rantalaan lähistöllä olevasta perheen kesäpaikasta. – Kyllä täällä tulee vieraitakin käytettyä, Markku Sane kertoo.

Vihreissä liiveissä pelanneet paikalliset pysäyttämässä kesäasukkaiden hyökkäystä.

Paahteisella urheilukentällä on alkamassa perinteiseksi muodostunut paikallisten ja kesäasukkaiden välinen jalkapallo-ottelu. Paikallisia edustava Jaska Kauppi ja Petri Lahti verryttelevät kentän laidalla. Muut pelaajat alkavat olla jo paikoillaan. – Yleensä on otettu turpaan, mutta nyt Jaska torjuu kaikki, Lahti kannustaa maalivahti Kauppia. – Jos ei tule vetoja, niin ei hätää, Kauppi vastaa. Paikallisten puolella järjestelyt hoitanut Erkki Ojala kertoo, että ottelussa noudatetaan palloliiton koronaohjeita. – Esimerkiksi kättelyt jätettiin pois. Helteen ja tavallista pienempien, yhdeksän pelaajan, joukkueiden vuoksi kenttä lyhennettiin ja peliaika jaettiin neljäksi vartin pätkäksi. Ennen viimeistä jaksoa peli oli 4-4, mutta paikalliset voittivat maalein 7-5. – Oli meillä tuuriakin mukana. Peli oli tasaisempi kuin maaleista voisi päätellä. Eikä näissä peleissä lopputuloksella ole niin väliä, Ojala sanoo.

Kunnanjohtaja Leena Ruotsalainen kävi tervehtimässä pelaajia. Tervehtimisvuorossa kesäasukkaiden joukkue. Kirkonkylän tapahtumapaikkojen välillä sukkuloinut Ruotsalainen myöhästyi pelin alusta. Aloituspotku tapahtuikin sujuvasti ensimmäisen juomatauon jälkeen.

Kommentoi