Vanha-Rantalassa on pataan heitetty uudet ainekset matkailijoiden houkuttelemiseksi

Vanha-Rantalan talomuseota mainostetaan Etelä-Savon museoiden nettisivulla Pertunmaan ykkösmatkailukohteena. Kulttuurivastaava Satu Liikkanen ja matkailuvastaava Sammy Virtanen aikovat saattaa tuon luonnehdinnan arvoonsa,

Satu Liikkanen toteaa, että vanhat eväät on talomuseon osalta syöty.

Henry Parta

Vanha-Rantalan talomuseota mainostetaan Etelä-Savon museoiden nettisivulla Pertunmaan ykkösmatkailukohteena. Kulttuurivastaava Satu Liikkanen ja matkailuvastaava Sammy Virtanen aikovat saattaa tuon luonnehdinnan arvoonsa, jo tulevana kesänä tarjolla on museolla arvokkaan historian ohella myös elämyksiä.

Liikkasen mukaan nyt ollaan uudistamassa niin museota, kunnan kulttuuritarjontaa ja matkailua yhdessä.

– Kaikkia näitä yhdessä, sillä kaikki vaikuttaa kaikkeen, täydentää Virtanen.

Talomuseon kausi alkaa lauantaina 27. kesäkuuta. Liikkasella on selkeä visio tulevasta.

– Tarkoitus on saada elämyksellisyyttä pihapiiriin. Joka toinen lauantain tullaan järjestämään elämyspiha, jolloin paikalle ei ole pääsymaksua.

Elämyksellisyys voi olla jotain teemaan liittyvää tai sitten vain jotain kivaa tekemistä.

– Tuodaan aina jotain uutta, että täällä kannattaa käydä uudelleenkin, sanoo Virtanen.

– Talven kulttuurikyselyssä kävi ilmi, että moni paikallinen ei ole käynyt täällä kouluvuosien jälkeen. Jos saadaan kuntalaiset aktiiviseksi ja käymään, alkaa sana lähteä kiertämään.

Vanha-Rantala on otollisella paikalla vain kilometrin kävelymatkan päästä torilta. Virtasen mukaan museon voi ottaa vaikkapa päiväkävely- tai piknik-kohteeksi.

– Onhan tämä tavallaan vähän uinunut, mutta tilalla on hieno historia. Kun tuodaan vähän elämyksiä ja kokemuksia mukaan, niin tätä saadaan paremmin hyödynnettyä matkailukohteena.

Kesällä näyttelykäyttöön otetaan myös aiemmin lähinnä varastona toiminut suurin piharakennus. Liikkanen pohtii, että paikkahan olisi myös mitä mainioin vaikkapa tarjoilutoimintaan.

– Tässähän voisi joku yhdistys järjestää kahvimyyntiä, sitähän on toivottukin. Ja jätskipakkanen olisi hieno!

Liikkanen haluaisi hyödyntää myös päärakennuksen takana olevan metsikön. Ikikuusien joukkoon olisi mahdollista saada lisää juuri sitä elämyksellisyyttä esimerkiksi lapsille erilaisten seikkailupolkujen muodossa.

Päärakennusta on remontoitu viimeisen kymmenen vuoden aikana muun muassa ikkunoita 2010, huopakattoa vuosina 2011 ja 2013, kengitystä 2012 sekä keittiön lattiaa vuonna 2015. Vanha rakennus kaipaa kuitenkin huolenpitoa säännöllisesti.

– Onhan tässä työtä, ruvetaan pikkuhiljaa selvittämään, sanoo vs. tekninen johtaja Jouni Huusari.

– Ei tässä kymmentä timpuria täksi kesäksi tilata, otetaan haltuun ja katsotaan missä eniten kunnostamista on.

Talo siirtyi kulttuuritoimen alaisuudesta taannoin teknisen hoitoon. Määrärahoja remontteihin ei tälle vuodelle teknisen talousarviossa ole.

– Mutta syksyllä tiedetään, mihin kaikkeen rahaa tarvitaan. Tärkeintä on nyt saada vesi pysymään talon ulkopuolella, huomauttaa Huusari.

Talvella jo jouduttiin lämmitystä lisäämään, sillä kylmyys ja kosteus saivat pinkopahvit sen verran kuprulleen, että yhdessä huoneessa olleet taulut tipahtivat seinältä.

– Kyllä täällä lämmöt pitää olla tai muuten rakennus repsahtaa kokonaan.

Sammy Virtanen ja Satu Liikkanen Vanha-Rantalan idyllisessä pihapiirissä.

Tulevana kesällä Vanha-Rantalalla voi olla todellinen iskun paikka, sillä tapahtumia perutaan kovaa vauhtia, maan rajat ovat kiinni ja tämä voi tietää vapaa-ajanasunnoille enemmän väkeä kuin niin sanottuina normaaleina kesinä.

Liikkanen ja Virtanen toivovatkin myös kesäasukkaiden löytävän tiensä talomuseolla aiempaa useammin.

– Toivottavasti tulevat, täällä sielu lepää, lupaa Virtanen.

Kommentoi