Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hassun-Pekon patsashanke etenee nyt virallisesti, mutta vaatii laajan tuen toteutuakseen – Halvimmillaankin patsas maksaisi noin 15 000 euroa

Tunnustellen ja kiirehtimättä. Juhani Niskasen aloittama hanke Hassun-Pekon patsaan saamiseksi on saanut jo lyhyessä ajassa myötätuulta alleen. Syyskuussa Mäntyharjun Lions

Tunnustellen ja kiirehtimättä. Juhani Niskasen aloittama hanke Hassun-Pekon patsaan saamiseksi on saanut jo lyhyessä ajassa myötätuulta alleen.

Syyskuussa Mäntyharjun Lions Club lähti virallisesti edistämään hanketta ja selvittelee nyt mahdollisia yhteistyökumppaneita. Taakse halutaan mahdollisimman laaja tuki mäntyharjulaisilta yhdistyksiltä ja järjestöiltä, sillä yksin kukaan ei pysty hanketta maaliin viemään.

– Haluamme ensin rauhassa tunnustella asenteita, ovatko kaikki tämän puolella ja onko hanketta mahdollista toteuttaa. Sadan prosentin tukea tuskin mikään projekti saa, mutta lupaavalta vaikuttaa, Niskanen kertoo.

Virallisesti mukana on Lions Clubin lisäksi vasta Mäntyharjun Huuliharpistit. Useimmissa yhdistyksissä asiasta ei ole ehditty vielä päättää, sillä kokouksia on harvoin. Niskanen on kuitenkin luottavainen tukeen, sillä kulttuuri- ja kotiseutujärjestöjen johtohenkilöt ovat jo näyttäneet vihreää valoa.

Myönteisesti hankkeeseen ovat puheenjohtajatasolla suhtautuneet Niskasen mukaan muun muassa Mäntyharju-seura, Mäntyharjun Nuorisoseura, Kirkonkylän kylätoimikunta, Mäntyharjun Näytelmäkerho sekä Taisto Lustig ja Järvi-Suomen kylät hallituksessa jäsenenä oleva Pekka Relander.

Kannustusta on tullut myös kunnanjohtaja Jukka Ollikaiselta.

– Hän visioi patsaasta selfiekohdetta, jonka viereen voisi istahtaa ottamaan itsestään kuvan. Silloin patsas pitäisi laittaa johonkin keskeiselle paikalle, kuten torille, Niskanen kertoo.

Kunta ei tosin nykyisessä taloustilanteessaan voi olla hankkeen toteuttajana. Sen sijaan kunnan olisi mahdollista osallistua esimerkiksi patsaan asennukseen.

Kalliiksi patsas eittämättä tulisi. Suurimpina hankkeen esteenä ovatkin patsaan kustannukset.

Vastaavanlainen hanke viulunsoittaja Nestori Reposesta Puumalassa maksoi 15 000 euroa. Se teetettiin Venäjällä valokuvien ja tarinoiden perusteella.

– Suomessa teetettynä samanlainen patsas maksaisi varmastikin 50 000 euroa. Sellaiseen meillä ei ole varaa. Tuo 15 000 euroa voisi olla realistinen tavoite, Niskanen toteaa.

Puumalan patsashanke toteutettiin maakuntaneuvos Matti Viialaisen Venäjä-suhteiden avulla.

– Viialainen on luvannut auttaa meitäkin kytköksillään, jos haluamme.

Hassun-Pekko ansaitsisi oman patsaansa, siitä Niskanen on vakuuttunut. Patsashankkeesta voisi tulla mäntyharjulaisille iloa ja yhteisöllisyyttä tuova projekti aikana, jolloin maaseudulla väki vähenee ja ilmapiiri on muuttunut ankeaksi, jopa ilottomaksi.

– Hankkeen kulun alusta loppuun pitäisi olla kohteensa näköinen. Ei vakava, ei totinen, ei juhlava, Niskanen luettelee.

Nimenomaan Hassun-Pekon persoona on se syy, miksi Niskanen haluaa pelimannille patsaan Mäntyharjuun.

– Jos Mäntyharjusta olisi vaikka presidentti, niin en lähtisi hänelle tänne mitään pönötyspatsasta hommaamaan. Mutta en aja tätä yksityishenkilönä eteenpäin, vaan hankkeeseen pitää saada laaja tuki mäntyharjulaisilta yhdistyksiltä ja järjestöiltä. Meihin voi olla myös itse yhteydessä, jos emme huomaa pyytää kaikkia mukaan, Niskanen huomauttaa.

Vaikka patsas saataisiin 15 000 euron hinnalla, ei mäntyharjulaisilla yhdistyksillä edes yhdessä olisi rahkeita maksaa sellaista summaa. Rahaa pitäisi siis anoa kulttuurirahastoilta ja säätiöiltä. Lisäksi pitäisi järjestää tempauksia, joilla rahaa kerättäisiin yrityksiltä ja yksityishenkilöiltä.

Vielä rahaa ei ole kerätty, mutta Niskanen aikoo itse lahjoittaa mahdolliseen rahastoon tuhannen euron pesämunan. Niskanen on pyörittänyt Mäntyharjussa jo vuosikymmenien ajan hammaslääkärin vastaanottoa, jolle hän etsii nyt jatkajaa jäädessään itse eläkkeelle.

– Lahjoitus on kiitos mäntyharjulaisille kaikista näistä vuosista, kun olen täällä työelämässä ollut.