Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vuoden urheilutoimittaja Pasi Peltola innostuu edelleen urheilusta, mutta jääkiekon MM-kisat eivät enää sytytä

Jutun alkuun voisi laittaa tietokilpailukysymyksen, että kuka on Mäntyharjun ainoa olympiaurheilija kautta aikojen, ehdottaa Pasi Peltola, 56, jonka saama Vuoden

Jutun alkuun voisi laittaa tietokilpailukysymyksen, että kuka on Mäntyharjun ainoa olympiaurheilija kautta aikojen, ehdottaa Pasi Peltola, 56, jonka saama Vuoden urheilutoimittaja -tunnustus julkaistiin viime viikolla.

Joku saattaa muistaakin, että tuo olympiaurheilija on kumpare- ja freestylelaskija Janne Lahtela. Vuonna 2002 olympiakultaa voittanut Lahtela muutti paikkakunnalle syksyllä 1999 puolisonsa työn perässä. Mitalikantaan mies oli ehtinyt jo vuoden 1998 Naganon olympialaisissa.

Peltolaan Lahtela liittyy siten, että Helsingissä tiedotustilaisuudessa hän oli kuullut urheilijan muuttaneen omalle kesäpaikkakunnalleen ja teki aiheesta jutun Pitäjänuutisille.

Paikallislehteen Peltola oli jo kirjoittanut tätä ennenkin muun muassa Kinnin kunnon mies -kisoista ja pesäpallosta.

Mutta urheilusta kirjoittaminen Kuusankoskelta lähtöisin olevalla Peltolalla oli alkanut jo paljon aiemmin.

– Kuusaalla kisasimme kavereiden kanssa kaikesta ja rupesimme tekemään jopa omia lehtiä, missä käytiin läpi pihakilpailuja. Lukioon mennessä, kun rahat yksinhuoltajaperheessä olivat tiukassa, piti päästä KooKoon kiekkopelejä katsomaan. Pääsin tekemään juttupätkiä Kuusankosken kaupunkilehteen. Sain siitä pientä korvausta ja kausikortin peleihin.

Ammatinvalintaan liittyi pitkälti luontainen uteliaisuus ja tiivis penkkiurheileminen. Varsinkin brittiläinen jalkapalloilu iski vahvasti jo poikavuosina.

– Kaikki lähti vakioveikkausrivien täyttämisestä 11-12-vuotiaana. Valtakadun kioskilla myytiin Englannin liigan keräilykortteja, mitä pullonpalautusrahoilla ostettiin. Veikkaus-Lotto-lehteä luettiin ja pelejä katsottiin TV 2:lta lauantaisin.

Suosikkiseuraksi oli pikkuhiljaa muodostunut 70-luvun puolivälissä hyvin menestynyt lontoolainen Queens Park Rangers. Fanius sai lopullisen sinetin 70-luvun loppupuolella, kun QPR kävi pelaamassa Helsingissä.

– Yhden kaverin isä onneksi ymmärsi, että tässä on kolme seuran kannattajaa, jotka on vietävä peliin.

Ylioppilasvuoden 1982 syksyllä oli edessä ensimmäinen reissu Englantiin. Lakkiaisista saadut lahjarahat riittivät Interrail-matkaan. Lontoossa Peltola kävi katsomassa QPR:n ja Arsenalin kotipelit ja samalla matkalla hän ehti vierailla vielä Stockport Countyn ja Manchester Unitedin kotipeleissä.

1984 vuoden syksyllä Peltola asui muutaman kuukauden Englannissa ja teki juttuja Veikkaus-Lotto-lehteen.

– Käänsin jostain lehdestä jutun 92 clubista, mihin pääsi, jos on nähnyt kaikkien 92 liigaseuran kotipelit.

Tuosta jäi Peltolalle kytemään ajatus kiertää itsekin kaikki liigajoukkueiden kotipelit. Varsinaiseen vauhtiin ”keräilyssä” hän pääsi perheen muutettua Mäntyharjuun vuonna 2008. Lapsuusvuosien parhaan kaverin Jyrki Nummelan pikkuveljestä Petristä tuli innokas matkaseuralainen.

– Parina peräkkäisenä kautena taidettiin tehdä kumpanakin viisikin reissua Britteinsaarille.

Peltolalla kasassa on 91 seuraa. 92 piti tulla täyteen huhtikuussa, kun puuttuva eli Plymouth Argyle oli matkaohjelmassa. Korona kuitenkin torppasi tuon reissun.

– Tosin nämähän vaihtelevat vuosittain, kun liigaseu rojen joukosta kaksi tippuu ja kaksi nousee. Ja nytkin on seuroja, joiden nykyisillä kotistadioneilla en ole käynyt, kuten vaikkapa Manchester City ja West Ham.

Club 92:n kotisivujen mukaan kerhon ”täysivaltaisia” jäseniä on vain 121.

Peltola on toiminut työssään pitkään freelancerina eli vapaana toimittajana. Ainoa vakiopesti oli vuosina 1991-97 Urheilulehdessä. Sen jälkeen vierähti reilu vuosikymmen puolivakinaisena Urheilutieto-nimisessä tietotoimistossa ja lähes päivittäin Helsingin Sanomien urheilutoimituksen avustajana.

– Friinä on se yrittäjän vapaus, ainakin periaatteellisella tasolla. Voi valita mitä tekee, perustelee Peltola.

– Urheilutiedossa joutui vähintään 40 eri lajista tekemään juttuja vuoden aikana. Fiksumpaa on, jos pääsee kirjoittamaan vain muutamista lajeista ja minulla ne palloilut ovat vahvimmat.

Mäntyharju sijaintinsa puolesta on sanellut pitkälti sen, että viime vuodet juttuja on tullut lähinnä jääkiekosta, pesäpallosta ja jalkapallosta.

– Kouvola, Mikkeli, Lappeenranta ja Lahti pääasiassa, joskus Jyväskylä, Kuopio ja Helsinki, luettelee Peltola paikkakuntia, minne auton nokka useimmiten työreissulla osoittaa.

Urheilusta Peltola on edelleen äärimmäisen kiinnostunut, mutta ihan mikä tahansa ei enää sytytä.

– Kävin jääkiekon MM-kisoissa töissä noin kymmenen vuotta putkeen ja siinä tuli nähtyä muun muassa se Globenin huipennus (MM-kulta 1995). MM-kisoista on tullut sellainen kaljanhuuruinen hulabaloo, ettei niiden pelienkään seuraaminen enää kiinnosta.

Toimittajan ammatissa homma on yleensä balanssissa silloin, kun haukkuja ja kehuja tulee suunnilleen yhtä paljon. Vuoden urheilutoimittajakin on osansa saanut siitä terävämmästäkin palautteesta.

– Urheilutiedon aikaan silloisen päätoimittajan Timo Leskisen mukaan sekä Hjallis Harkimo ja Kalervo Kummola olivat soittaneet ja haukkuneet Peltolan juttujen olevan pelkkää paskaa. Se ero oli ollut soittajilla, että Kummola oli ilmoittanut asianajajansa lukevan juttua ja Harkimo asianajajiensa, monikossa, naurahtaa Peltola kahden suomalaisen jääkiekkovaikuttajan yhteydentotosta.

– Mutta yleensä ihmiset ovat leppyneet.