Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pertunmaan Ponnistajat juhlisti torilla juhlavuottaan tietovisalla – Kuka toikaan PePolle seuran ensimmäisen Suomen mestaruuden?

Pertunmaan Ponnistajien eli PePon 90. juhlavuoden tapahtumat tiivistyvät tähän viikonloppuun. Juhlinta aloitettiin lauantaitorilla. Ihmisiä kiinnosti erityisesti PePon historiaan liittyvä tietovisa,

Pertunmaan Ponnistajien eli PePon 90. juhlavuoden tapahtumat tiivistyvät tähän viikonloppuun. Juhlinta aloitettiin lauantaitorilla.

Ihmisiä kiinnosti erityisesti PePon historiaan liittyvä tietovisa, jonka kysymykset ja oikeat vastaukset löydät tämän jutun lopusta.

– Varsinaista virallista juhlaa ei haluttu järjestää, vaan seura juhlii toiminnallisesti ja liikunnallisesti, kertoo seuran puheenjohtaja Panu Konttinen.

Tekemistä torilla riitti, sillä esimerkiksi laukaisutaitojaan pääsi testaamaan pallotutkaan.

Liki 30 asteeseen kivunnut lämpötila takasi sen, että suurin osa kävi torilla vain pyörähtämässä. Illan tansseihin Kisahalliin Konttinen odottaa paljon väkeä, vaikka tuskin ihan 1800 ihmistä.

– Tilikirjoista löytyivät sellaisetkin tanssit. Sen verran oli myyty parhaimmillaan neljän markan lippuja. Se oli 60-luvun lopulta, olisikohan ollut -68 vuonna.

Torilla väki vaihtui tiuhaan, ja koko päivän aikana päästiin 200–300 kävijän lukemiin. Joukosta löytyi kuitenkin myös niitä, jotka jaksoivat viettää helteessä pidemmänkin aikaa.

– Mikäs tässä jäätelöä nauttiessa, tuumasi Toivo Varonen.

Juhlavuosi oli houkutellut paikalla myös PePon vanhoja jäseniä, kuten Heikki Koljosen ja Markku Mattilan. He vierailivat samalla edesmenneiden PePo-vaikuttajien Pekka Törnroosin ja Tauno Honkapään haudoilla.

–He olivat mukana toiminnassa silloin 60–70-luvulla, oikeastaan organisoimassa uudelleen koko toimintaa ja houkuttelemassa ihmisiä mukaan. Pekka pääsi lentopallossa jopa nuorten maajoukkueeseen, Koljonen muistelee.

Heistä Honkapää ehti juuri ja juuri nähdä valmiin Kisarannan ennen seuran harjoituksissa saamaansa sairaskohtausta.

Kisarannan tarina onkin täysin oma lukunsa seuran historiassa. Nykyään kunnan omistuksessa oleva urheiluhalli on täysin PePon rahoittama.

– Seura rahoitti sen pitkälti järjestämistään tansseista saamillaan tuloilla sekä yksityisillä lahjoituksilla. Kisahalli oli silloin 60-luvulla PePolle varsinainen rahasampo, joka mahdollisti Kisarannan rakentamisen. Yhtään tukea yhteiskunnalta Kisarantaan ei saatu. Se oli silloin jo vaativa ja vähän hullukin urakka, mutta nykypäivänä varmastikin mahdoton, Konttinen sanoo.

Panostus ei toki ollut pelkästään rahallinen, vaan vaati seuralaisilta aikaa ja vaivannäköä.

– Muistan kuinka hiihdin suksilla reppu selässä keräämässä isänniltä puutavaraa Kisahallia varten, Mattila nauraa.

Vaikka PePossa miehet pelasivat lentopallossa aikoinaan kolmossarjaa ja pelaajista kaksi pääsi mukaan nuorten maajoukkueeseen, on lentopallon suosio hiipunut.

– Se aina vaihtelee, mistä nuoret milloinkin tykkää. Lentopalloa pelataan vielä puulaakina, mutta ei siellä juuri minua nuorempia näy. Uudet lajit ovat ottaneet sen paikan, Konttinen toteaa.

– Lentopallo taisi täällä Pertunmaalla hiipua joskus 90-luvulla, Koljonen puolestaan pohtii.

PePon juhlat jatkuvat torin jälkeen heti tänä iltana Kuortin Kisahallissa. Klo 19 seuran tanssilavalla tanssitaan juhlatanssit, joissa esiintyy Urpo Heikkilä ja Kalevi Hautamäen yhtye.

Sunnuntaina puolestaan kisataan klo 13 Pertunmaan keskusurheilukentällä yleisurheilukilpailut. Sarjoja on kaikille taaperoikäisistä aikuisiin.

PePon tietovisan kysymykset:

Kysymys 1: Ponnistajien perustava kokous pidettiin 29.9.1929. Montako jäsentä oli seuraa perustamassa?

Kysymys 2: Kisahallissa tehtiin radio-ohjelma ”Lavalauantai”. Minä vuonna?

Kysymys 3: PePolle tuli ensimmäinen Suomen mestaruus vuonna 1969. Kuka ja missä lajissa?

Kysymys 4: Pertunmaan kansalliset hiihdot 1980. Kuka liikuntasihteerinäkin toiminut kuvassa?

Kysymys 5: Ponnistajat rakensi omin varoin urheilutalon Pertunmaalle, joka valmistui vuonna 1970. Mikä tuli talolle nimeksi?

Kysymys 6: Mainitse kaksi PePon jäsentä, jotka ovat edustaneet Suomea olympiakisoissa.

Ekstrakysymys. Ponnistajilla oli aikoinaan kuusi alaosastoa nimiltään:

Pertun…

Joutsjärven…

Mansikkamäen…

Ruorasmäen…

Lihavanpään…

Kuortin…

PePon tietovisan oikeat vastaukset:

Vastaus 1: 17.

Vastaus 2: 1983.

Vastaus 3: Reino Ahvenainen. Maastojuoksu (5 km).

Vastaus 4: Asko Lahdelma.

Vastaus 5: Kisaranta.

Vastaus 6: Siiri Rantanen ja Vesa Törnroos.

Ekstrakysymyksen vastaukset:

Pertun Pojat

Joutsjärven Pyrintö

Mansikkamäen Mahti

Ruorasmäen Kisailijat

Lihavanpään Liekki

Kuortin Kunto

Korjattu 29.7: PePon historiikin kirjoitti Veikko Törnroos.